Hírek

Betlenfalvi István: Új irányvonalak mentén

Új sportági koncepciókkal, irányvonalakkal nyitja meg kapuit a sukorói Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, ahol jelenleg is 130 gyerek felkészítése zajlik. Az Akadémia első lépéseiről és a hosszú távú tervekről Betlenfalvi István szakmai igazgatóval beszélgettünk.

Mikor érkezett a felkérés arra, hogy legyen ön a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia szakmai igazgatója?

Igazából ez egy hosszabb folyamat volt. Tavaly ősszel egy nemzetközi versenyen találkoztam a szövetség vezetőivel, akikkel az utánpótlás helyzetéről, lehetőségeiről beszélgettünk. Akkor elmondtam az elképzeléseimet arról, hogyan lehet a gyermek versenyzőkből komoly élversenyzőket nevelni, milyen alkotói munkára van szükség ahhoz, hogy egy edző sikeresen végig menedzselje a tanítványa pályafutását, végig kísérje fejlődését. Amikor ősszel Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke és a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Kovács Katalin megkezdték az Akadémiával kapcsolatos egyeztetéseket, akkor gyakorló edzőként engem is elhívtak, hogy szakmai szemmel tegyek javaslatokat az előkészületek során.

Milyen meglátásai voltak?

Az első körös egyeztetéseknél minden olyan témába bekapcsolódhattam, amely edzői szemet igényelt, ezt követően pedig arra kértek, hogy nyolc-tíz oldalban készítsek el egy szakmai koncepciót arról, hogy az én elképzelésem szerint miként épülhetne fel jól az Akadémia képzési rendszere.

Meglepődött a felkérésen?

Amikor decemberben megszületett a kormányhatározat az indulásról, és megkérdezték, hogy szakmai igazgatóként számíthatnak-e rám a közös munkában, azt éreztem, óriási megtiszteltetés, hogy ilyen kihívás elé állhatok. Én már arra is büszke lettem volna, ha az autópályáról nézve látom Sukorón azokat a fejlesztéseket megvalósulni, amelyeknek valamilyen szinten én is részese lehettem. Nagyon boldog vagyok, hogy szakmailag érdekes, kreatív, előremutató feladatot kaptam az Akadémián, ahol az utánpótlás-képzéssel kapcsolatosan új rendszereket hozhatunk létre.

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia első fecskéi, a VVSI-től átvett gyerekek, akik már az első edzőtáborozásokon is túljutott. Hogyan sikerült az ő átállásuk?

Százharminc gyerekkel kezdtünk el foglalkozni, akik a téli felkészülésük közepén csöppentek bele a most kialakuló akadémiai rendszerbe – a koronavírus-járvány adta lehetőségekhez, valamint a korábbi egyesületi helyzethez mérten nagyon is jó formában. Most még egy jó darabig a meglévő létesítményeket kell igénybe vennünk az ő felkészítésük során, hiszen ősztől indulhatnak el azok az infrastrukturális fejlesztések, amelyeknek köszönhetően egy világszínvonalú, minden idényt kielégítő utánpótlásbázis létesülhet Sukorón. Az eddig eltelt időszakban többször jártam a gyerekek edzésein, megfigyeltem a munkájukat, legyen szó futásról, konditermi vagy vizes edzésről és megnéztem azokat a pontokat, ahol mindenképpen fejlesztésre, változtatásra lesz szükség, akár külsős szakemberek bevonásával. Összességében olyan új edzőket keresünk a stábunkba, akik képesek részt venni, megvalósítani és kreatívan együttműködni egy hosszú távú komplex sportolói fejlesztői programban. Ez új innovatív és sok tanulást igénylő rendszer lesz. Úgy szeretnénk a legmodernebb technikákat is igénybe véve új oktatási rendszert kidolgozni, hogy közben a magyar kajak-kenu sport hagyományaihoz is hűek maradunk. Nagy fába vágjuk a fejszénket, hiszen sok jól működő modell van ebben az országban, és ezek között kell újítóként felelős szerepet felvállalnunk, sikereket elérnünk.

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia