Hírek

Sinka Kornél: Dupla célok, dupla felelősség

Szolnokon kezdte edzői pályafutását Sinka Kornél, aki az U12-es kajakos csoportot irányítja a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiában, emellett a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanáraként ő felel a kajak-kenus osztályok programjáért is.

Ahogy saját maga fogalmazott, versenyzői múltja átlagosnak mondható, utánpótlás edzőnk, Sinka Kornél még az ifjúsági korosztályban párosban és négyesben szerzett dobogós helyezéseket az országos bajnokságokon. Már gyerekfejjel érdeklődött az edzősködés iránt, így nem volt kérdéses, hogy pár évvel később ezen a pályán köt ki.

„Pontosan emlékszem az első gondolataimra ezzel kapcsolatosan. Kíváncsi voltam, hogy én mit tudnék kihozni a gyerekekből, figyelni kezdtem a körülöttem lévő edzők munkáját, hogyan dolgoznak velünk és ha lehetőségem lenne rá, én mit csinálnék másként. Először az emberi oldalát néztem, amikor pedig már a főiskolán tanultam, kezdtem kiokoskodni a technikai részét és az edzéselméletet is” – mondta Sinka Kornél, aki olyan jó programot rakott össze, hogy hamarosan ifjúsági világ- és Európa-bajnokok kerültek ki a keze közül. Ő volt az edzője többek között az UTE-s lányokkal kiváló csapathajós eredményeket elérő Katrinecz Ritának is, de versenyzői összességében hat érmet szereztek az utánpótlás világ- és Európa-bajnokságokon.

Hogy miért döntött az Akadémia szellemisége és az itt zajló munka mellett?

„Szolnokon már régóta kerestem a helyem, s elérkezett az idő a váltásra. Betlenfalvi István szakmai igazgató jól ismerte a munkámat, hiszen korábban dolgoztunk együtt közös csapathajókon, így nagyon örültem annak, hogy én is csatlakozhattam az Akadémia edzői stábjához” – folytatta az edző, aki amellett, hogy az Akadémia U12-es kajakosainak munkájáért felel, testnevelő tanárként programfelelőse a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnáziummal kötött együttműködésnek, ő irányítja a kajak-kenus osztályok felkészítését.

„Az Akadémián minden biztosított ahhoz, hogy az ember a szakmával foglalkozzon, jól működő, egymásra épülő rendszert dolgoznak ki a vezetőink, a koruknak megfelelően jól képzett versenyzők kerülhetnek feladásra a következő korosztályokba. Számomra úgymond dupla a cél és dupla a felelősség, hiszen a kajak-kenus sportosztályokban elsőtől ötödikig bezárólag én végzem el a sportági érzékenyítést, az általános tanmenet mellett olyan edzéseket is beiktatok a programba, amelyek a kajakozáshoz és a kenuzáshoz szükséges izomcsoportokat fejlesztik, elősegítik a megfelelő mozgáskoordinációt. Így ha valaki kilenc-tíz-tizenegy évesen csatlakozik a csoportjaink munkájához, már a szükséges alapokkal rendelkezik majd – tette hozzá Sinka Kornél, aki nagy célokat szeretne megvalósítani az Akadémián.

#kknkka

Forrás: Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia

Együttműködő partnereink