Hírek

Lakatos Zsanett: Tölt lelkileg az, hogy adhatok

Ha valaki tudja, milyen kisgyerekként a Velencei-tavon felnőni, itt sportolni, megtenni az első lépéseket, csapásokat a kajak-kenu sportban, akkor az biztosan fiatal kenusedzőnk, Lakatos Zsanett. A 26 éves szakember a VVSI-ben kezdte pályafutását, eljutott a válogatottságig, sőt, női kenuban világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett. Őt mutatjuk most be nektek!

Szeptember óta iskoláról iskolára jár az Akadémia toborzó csapatával, talán a megszólított gyerekek nem is tudják, sejtik, hogy a sportág egyik világbajnoka hívja őket az Akadémia kötelékébe.

Biztosan nem tudják, de ebben a korban még talán nem is az érmek száma, a sikerek számítanak, hanem, hogy ráleljünk a hangjukra, fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket a sportágunk iránt. Nálam is így kezdődött minden. A kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály általános iskolába jártam, az osztályfőnököm az a Csilla néni volt, aki most az elsős kajak-kenus osztályunk tanár nénije. Iskolai program keretében elvittek minket a VVSI-be sárkányhajózni és olyan nagyon megtetszett a víz, a hangulat, a természet közeliség, hogy maradtam is a csapatnál.

Először kajakozással kezdett, majd úttörője lett egy új szakágnak, a női kenunak.

Igen, már kiskoromban arról álmodoztam, hogy kijutok az olimpiára vagy világbajnok leszek, de ahogyan most, akkor is annyira erős volt a női kajakszakág, hogy lehetetlen volt érvényesülni. Abban az időszakban költöztem át Győrbe, ott akartam megvalósítani az álmaimat, és az élet úgy hozta, hogy Fazekas Tibor javaslatára kenuzni kezdtem Szabados Krisztián csoportjában.

Nehéz volt a váltás? Hiszen, ha azt veszem Győrben Takács Kincsővel, valamint Marschalkó Alexandrával önök számítottak a női kenu szakág első fecskéinek idehaza.

Fizikailag nem volt nehezebb a terhelés, de a testemnek nem volt egyszerű átszokni egy új mozgásformára.

A női kenuban többször is dobogóra állhatott világversenyen, egyéniben világbajnoki bronzérmes volt 2013-ban, egy évvel később pedig Takács Kincsővel nyertek aranyat C-2 500 méteren. Elégedett a pályafutásával?

Versenyzőként nagyon maximalista voltam magammal szemben, és ha nem nyertem, akkor sokszor fájt és éreztem az elégedetlenséget. Most visszatekintve, utólag tudom értékelni mindazt, amit letettem az asztalra, hiszen a világ- és Európa-bajnokságokon is többször dobogós voltam, és maratoni világbajnokságon is sikerült nyernem. Szép pályafutás áll mögöttem.

Amit idén tavasszal zárt le és edzői szerepkörben folytatta a munkát a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémián. Mennyire élvezi az első lépéseket ezen a pályán?

Furcsa átkerülni a másik oldalra és látni, hogy egy edzőtől mi mindent követel meg, hogy tudása legjavát adva készítse a versenyzőit, felelősséget vállaljon a gyerekekért. Nagyon motivál ez a munka és jó érzés ebben a közegben dolgozni. Az őszi időszak most főként a toborzásról szól, két edzőtársammal, Tubel Blankával és Sinka-Mihályi Adriennel járjuk az iskolákat és próbáljuk mindazt átadni, amit ez a csodálatos sportág jelent. Délutánonként most már tizennyolc gyerekkel foglalkozom és megmondom őszintén, nagyon tölt lelkileg az, hogy adhatok nekik, nagyszerű érzés, amikor látom, tudok segíteni, elérik, megvalósítják a napi kis céljaikat, összeáll egy-egy mozdulatsor. Az Akadémia a második otthonom lett, élvezem a mindennapokat Sukorón és büszkeséggel tölt el, hogy részese lehetek mindannak, ami megvalósul itt a Velencei-tavon.

#kknkka

Forrás: Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia