Hírek

Sikeres első év az Akadémián

December végén egy éves születésnapját ünnepelhette a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia. Az első év sikereiről, tapasztalatairól, lehetőségeiről beszélgettünk Kovács Katalinnal, az Akadémia névadójával és elnökével. 

– Eltelt az első év a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia életében. Milyenek látja a mögöttünk lévő esztendőt?

– Valóban egy teljes éven vagyunk túl, hiszen 2020-ban ekkor kaptuk meg a forrást a működésre, de közel hat év tervezés, egyeztetés, előkészítő munka és álmodozás előzte meg akadémiánk születését. Már ezalatt az egy év is alatt is rengeteg változást éltünk meg, épül a csapatunk, alakul a szakmai stáb, kialakítottunk egy olyan rendszert, amelyben ugyan magasra tettük a lécet, de még nem várjuk el, hogy magasan át is vigyük azt, hiszen nem hajt bennünket a tatár. Lépésről lépésre haladunk azon az úton, amit célként megfogalmaztunk magunknak. 

– Milyen jó érzéseket hozott ez az esztendő?

– Rengeteg büszke pillanatot. Érzem a gyerekeken, az edzőkön, hogy megtiszteltetésnek veszik, hogy az akadémiához tartoznak, hogy egy nagy lehetőség részesei lehetnek és ennek megfelelően szívvel-lélekkel meg is tesznek mindent a sikerekért. Büszke vagyok arra, hogy a kuratóriumi tagok személyében, a szakmai stábban, az irodai dolgozók tekintetében is olyan embereket sikerült találni a csapatunkba, akik az első pillanattól kezdve tudásuk legjavával, kellő maximalizmussal kezdték el építeni mindazt, amit elképzeltünk. Az átállás miatt nem volt könnyű évünk, de az is büszkévé tesz, hogy a kezdeti nehézségek ellenére sikerült szép eredményeket elérnünk 2021-ben.

Melyek voltak ezek a nehézségek?

– Egy váltás mindig nehéz mindenki életében, pláne egy járványhelyzet idején, amikor bizonytalan minden. De az edzőink rövid időn belül beleilleszkedtek abba a rendszerbe, amit Akadémiánk képvisel, kialakult a feladásos szisztéma, a csoportjaink egymásra épülnek, az edzők egymásért dolgoznak és csapatként működnek együtt, ami a legfontosabb. Nyilván furcsa helyzet, hogy az Akadémia, mint létesítmény, még csak most kezd el épülni, a sukorói bázisunk három évig építési terület, így ebben az átmeneti helyzetben kell megoldani az edzéslehetőségeket, az életünket, de mindenki pozitívan, optimistán és lelkesen áll hozzá a mindennapokhoz. A szakmai stábbal óvatosan próbáltuk meg összetenni, hogy mi az, amire most az átmeneti helyzetünkben szükség lehet, nem kezdtünk óriási beszerzésekbe, betartottuk a magunk által meghatározott kereteket. 

– A szakmai célok megfogalmazásában az Akadémia segítségére volt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. 

– Hálás vagyok azért az együttműködésért, amelyet már a kezdeteknél megtapasztalhattunk. A szövetség szakemberei, legyen szó az infrastruktúráról vagy szakmai, edzésmódszertani dolgokról, már a tervezés szakaszában mellettünk álltak. Ugyanez elmondható az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Sportközpontok és a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezetőire is, már az indulástól kezdve segítő kezet nyújtottak az Akadémiának. A november 25-i alapkőletétel számomra több szempontból is nagyon érzelmes pillanat volt, bár az út elején járunk nagyon ösztönző és megnyugtató az az elfogadottság és támogatás, amely minden területről az Akadémiánk felé érkezik. 

– A pozitív nyitány után milyen 2022-es esztendőt képzel el az Akadémia számára?

– Bízunk az előre lépésben. Már idén is jelen lehettünk a nemzetközi színtéren, hiszen több versenyzőnknek is sikerült kivívni a válogatottságot. Kövesdi Patrik ifjúsági Európa-bajnoki bronzérme az Akadémia első nagy nemzetközi sikere lett, ő a férfi négyes tagjaként a világbajnokságon is rajtolhatott, bízunk benne, hogy 2022-ben is hasonló, sőt, jobb eredményeket ér majd el. A racicei Olimpiai Reménységek Versenyén is több versenyzőnkkel lehettünk jelen: büszkék lehetünk Nemes Rékára, aki nem mellesleg a nyár eleji moszkvai maratoni Európa-bajnokságra is kivívta az indulás jogát, kár, hogy a járványhelyzet miatt nem tudott részt venni a kontinensviadalon, amelyen az ő versenyszámában nem rendeztek Európa-bajnoki futamot. De visszatérve az ORV-re szépen szerepelt Kovács Bendegúz, és fontos tapasztalatokat gyűjthetett két kenusunk, Kis Kevin Máté és Bakos Zoltán is. Két kiváló edző, Beé-Samu Andrea és Gintl Andrea igazolásával megerősödtünk női kajak vonalon, hiszen számos tanítványuk követte az edzőket Akadémiánkra. Számunkra nagyon fontos a két tréner jelenléte, szakmaisága, amely akár már a párizsi olimpiával kapcsolatosan is hozhat fontos eredményeket. A célunk, hogy minden sportolónk számára olyan körülményeket biztosítsunk, amelynek köszönhetően megvalósíthatják önmagukat, sikeres versenyzővé válhatnak.

#kknkka

Forrás: Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia