Módszertani Központ

Hüvös Viktor a Módszertani Központ új munkatársa

Új munkatárs csatlakozik a Kajak-Kenu Módszertani Központ csapatához: Hüvös Viktor kajak mesteredző edzői mentorprogrammal segíti a sportág további fejlődését.

Októbertől ön is a Kajak-Kenu Módszertani Központ stábjában dolgozik majd. Milyen szerepkörben lesz jelen a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által létrehívott Módszertani Központban?

Edzői mentorprogramot indítunk, amelynek lényege a közös gondolkodás és egy olyan komplex edzésmetódus kialakítása, amely irányadó lehet a sportágban dolgozó trénerek számára. Annak idején az úszósportban számos fiatal edző látogatta Széchy Tamás edzéseit, kitanulták a szakmát és továbbvitték azokat az alapelveket, amelyeket ma is hasznosít, amelyből ma is él a magyar úszósport. Én az a típusú edző vagyok, aki mindig is nyitott szemmel jár, keresi az új irányokat, fejlődési lehetőségeket, ehhez az újító munkához és természetesen a mentorprogramhoz nyújt segítséget a Módszertani Központ.

Mit foglal magába pontosan ez a mentorprogram?

Gyertyános Gergellyel, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia edzőjével kezdjük el a közös munkát. Ezt nem olyam mester és tanítvány kontextusban kell elképzelni, fontosnak tartom, hogy megosszam a tudásom, ugyanakkor az is szükségszerű, hogy közösen agyaljunk, reflektáljunk egymás felvetéseire, más és más szempontokból világítsunk meg dolgokat. Célunk, hogy a serdülő korosztályig visszanyúlva, a Módszertani Központ lehetőségeivel élve, méréseket, orvosi szűréseket, gyógytornászt, dietetikust és természetesen erőnléti edzőket bevonva kidolgozzunk egy olyan rendszert, egy olyan felkészülési csomagot, amely egészen kis kortól kezdve hasznosítható program lehet a sportágban dolgozó trénerek számára. Hasonló metódust szeretnénk kidolgozni, mint az LTAD, vagyis a Long-Term Athlete Development program. A gyakorlatban is szeretnénk megmutatni, hogy a kajakos pályafutás különböző élettani, szenzitív szakaszaiban milyen jellegű munkára, milyen segítség bevonására van szükség ahhoz, hogy eredményes, világviszonylatban is top versenyzők kerüljenek ki a nemzetközi porondra – a felnőtt versenyzőkkel dolgozó edzők munkáját is megkönnyítve ezzel. Azt látom, hogy a sportágban számos elérhető lehetőség van, gyógytornász, biomechanikus, fiziológus, dietetikus, viszont az edzők nem tudják, mit kezdjenek ezekkel a lehetőségekkel, komplexen hogyan építsék be a felkészülésükbe. Én a munkánkban továbbra is támaszkodom az eddigi sportszakmai hátteremre, azokra a mérésekre, amelyekkel az elmúlt években sikereket tudtam elérni, ugyanakkor nagyon motivál, hogy más utakat is bejárhatok.

Mondana egy példát?

Motivál, hogy együtt dolgozhatok a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia sporttudományos vezetőjével, Szabó Andrással, aki kiváló erőnléti edző. A kondi számomra egy kiemelkedően fontos terület a sportágban, magam is sok előadást hallgattam meg külföldön, olyan újdonságokat igyekeztem bevinni az erőnléti munkába, amivel másodperceket, tizedeket nyerhetünk a vízen. Az én eszköztáram ebben a témában véges, András „toolboxa” pedig jóval nagyobb, olyannyira, hogy az általános munka mellett egyénre szabottan tudjuk kidolgozni az erőnléti foglalkozásokat is a konditeremben, a core vagy éppen a stabilizáló gyakorlatok terén.

Mesteredzőként, olimpiai és világbajnokokat készítő trénerként mekkora szakmai kihívás ez önnek?

Nagyon motiváló, hiszen én írhatok, alakíthatok ki egy olyan receptet a többi edző számára, amely formálhatja, alakíthatja a saját, évtizedekre visszamenő gyakorlataikat, tapasztalataikat. Úgy érzem, most minőségi, szervezett csapatmunkára nyílik lehetőség. Amikor a világhírű matematikust, fizikust Neuman Jánost szerződtette a princetoni egyetem, egy feltétele volt: csak akkor írja alá a szerződését, ha még két embert, akit saját magánál is okosabbnak tartott, foglalkoztatja az egyetem. A két ember Albert Einstein és Kurt Gödel volt. Az én elvem, hogy egy edző nem lehet minden téren megkérdőjelezhetetlen, nem mehet minden területen csak a saját elképzelései szerint. Szükségünk van a munkánkhoz olyan emberekre, akik magasan képzettek a saját szegmensükben és ezt a tudást a kajak-kenu sport szolgálatába tudják állítani. Így lehetünk komplexek és versenyképesek.

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia