Hírek

Ilyen volt 2022: Nem teher, lehetőség volt ez az év

2021-ben még ifjúsági világbajnoki címet ünnepelt, 2022-ben már a felnőtt női négyes vezérevezőse volt a dartmouthi világbajnokságon. A mindössze 18 esztendős Fojt Sárával nagyot fordult a világ 2022-ben – és ő állta a kihívásokat.

Az idény elején életed első U23-as szezonjára készülhettél, ám a válogatók olyan jól sikerültek, hogy a felnőtt csapatban találtad magad. Meglepett ez a nagy ugrás?

Az év elején egyáltalán nem terveztem ilyen nagy kihívásokkal, nem tudtam, hogy mire számíthatok. A válogatókra úgy álltam oda, hogy a lehető legjobb tudásomat nyújtsam, és ez olyan jól sikerült, hogy nem csak a szegedi U23-as világbajnokságra, de a felnőtt világ- és Európa-bajnokságra is kijutottam.

Nagy teher ez egy 18 éves lány vállán?

Igyekeztem nem teherként, hanem lehetőségként megélni és szerencsére se a vezetők, se az edzőim nem helyeztek rám extra elvárásokat. A cél az volt, hogy tapasztalatot szerezzek és úgy érzem, rengeteget tanultam a két felnőtt nemzetközi versenyen.

Például mit?

Azt, hogy ez egészen más szint. Nem sok lehetőség van a taktikázásra, minden előfutamot meg kell nyomni, minden egyes pillanatban ott kell lenni fejben. És óriási élmény volt számomra, hogy olyanok társaságában szállhattam vízre, akiket korábban csak a televízióban láthattam.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb idén?

A felnőtt Európa-bajnoki negyedik helyre, amit Pupp Noémival értünk el K-2 500 méteren. Ennek a párosnak nem sok ideje volt az összecsiszolódásra, gyakorlatilag egy hetünk volt arra, hogy a lehető legjobb formában versenyezzünk Münchenben.

Idén te sztrókoltad a világbajnoki hatodik felnőtt női négyest és az U23-as világbajnokságon ezüstérmes női csapathajót is. Ez amellett, hogy megtiszteltetés, nagy felelősség is…

És bízom benne, hogy sokszor lesz még lehetőségem arra, hogy ezt átéljem. Vezérevezősnek lenni nagy feladat, hiszen olyan tempót kell találni, ami mindenki számára megfelelő, sok mindenre és sok mindenkire tekintettel kell lenni. De én nagyon szeretem ezt a kihívást.

A felnőtt világversenyeken idén nem szereztél érmet, de az U23-as világbajnokságon összejött kettő is, a négyessel és az Opavszky Márkkal alkotott párossal. Hogyan emlékszel vissza a szegedi napokra?

Óriási élmény volt, hiszen hazai közönség előtt még nem szerepeltem világversenyen. Sokat jelentett, hogy a családom ott tudott lenni Szegeden, hogy láthattak a dobogón és tényleg olyan a maty-éri verseny hangulata, az atmoszféra, hogy a versenyző a vízen úgy érzi, a közönség repíti be a célba.

Az ősszel edzőt váltottál, akadémiai színekben, de Csipes Ferenc csoportjában folytatod a felkészülést. Milyen az olimpiai bajnok Csipes Tamara mellett a kiváló mesteredző irányításával készülni?

Sokat tanulok, nagyon motiváló a csoport, és örülök, hogy Tamival készülhetek, mert az ő hozzáállása példaértékű. Tizenkilenc évesen a legfontosabb, hogy jó sok tapasztalatot szerezzek, és annyit fejlődjek, hogy jövőre ismét be tudjam verekedni magam a felnőtt csapatba. Ehhez jó egyes teljesítményre lesz szükség, hiszen az egyes mindennek az alapja. Nagyon örülnék neki, ha jövőre ismét én sztrókolhatnám a női négyest a világbajnokságon vagy egy jó párossal érmet szerezhetnék – immáron a felnőttek között is. Nem tudom, hogy mit hoz számomra 2023, de nekem az a lényeg, hogy folyamatosan fejlődjek. Egy hasonlóan zsúfolt évvel nagyon elégedett lennék.

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia