Hírek

„A kiscsikók jól teljesítettek” – döntőben szerepelt a női négyes a szegedi Vk-n!

Péntek délelőtt a szegedi Világkupán nagy meglepetéssel szolgált a Szellák Szabina, Nemes Réka, Dráviczki Dóra, Rugonfalvi-Kiss Janka alkotta négyes, amely a középfutamból beverekedte magát a szám fináléjába. A fiatalok megélhették milyen érzés a Lisa Carrington sztrókolta új-zélandi egység mellől rajtolni és a felnőtt mezőny ritmusát felvenni. Dráviczki Dóra egyébként még egy döntőben szerepelhet a hétvégén: Erdőssy Csabával bejutottak a vegyes K-2 500 méter legjobbjai közé.

Rugonfalvi-Kiss Janka és Nemes Réka tavaly még a szegedi ifjúsági világbajnokságon vitézkedett, aranyérmekkel zárták korosztályuk utolsó nagy megmérettetését a Maty-éren. Pénteken újabb nagy feladat várt rájuk, első éves U23-as versenyzőként a női K-4 500 méter döntőjében kellett vízre szállniuk a felnőtt Világkupán. A két rutinos U23-as versenyzővel, a dunaújvárosi Szellák Szabinával és a szintén akadémiás Dráviczki Dórával közösen ugyanis középfutamukban a 3. helyet kaparintották meg, s ezzel nagy meglepetésre kiharcolták az A-döntős szereplést.

A lányok az ötszörös olimpiai és tizenkétszeres világbajnok Lisa Carringtonnal felálló új-zélandi egység mellől rajtolhattak, ami kicsit megfogta őket, ugyanakkor nagy élmény is lehetett számukra, s bár a döntő során jelentős hátrányba kerültek a mezőnyhöz képest, a kilencedik helyük miatt egyáltalán nem kell szégyenkezniük.

„Már délelőtt nagyon boldogok voltunk, hogy bejutottunk a döntőbe, a középfutam volt számunkra a legmeghatározóbb és az egyik legfontosabb momentum. Ott a rajtnál egy kicsit elcsúsztunk, de utána egy nagyon jó pályát tudtunk felépíteni és jó érzésekkel tudtunk kiszállni a hajóból. Sajnálom, hogy a döntőre nem sikerült ezt a formát hoznunk, de így sem lehetünk szomorúak, hiszen Világkupa döntőben indulhattunk. És mivel egy csapatban, csapattársaként látjuk egymást a mindennapokban, így tudjuk, hogy mindannyiunknak mennyi melója van ebben. Nagyon örülünk ennek a szereplésnek” – mondta Dráviczki Dóra.

„Hogy lesz-e folytatása ennek a négyesnek? Igazából én már gondolkodtam rajta, de erről úgyis a válogató dönt majd. Nagyon boldog lennék, ha ez az egység megmaradna, mert tényleg jól mentünk együtt” – tette hozzá Nemes Réka.

„Én az egyes középfutama és a négyes előtt is nagyon izgultam, meg kell szokni ezt a hangulatot, a környezetet, hogy milyen világklasszisok állnak mellettünk a rajtnál. Hát, ez sokkal másabb, mint egy országos bajnokság, úgy hogy így első felnőtt versenynek azt mondom: sok tapasztalatot szereztem, és nagyon boldog vagyok, hogy itt tudtam lenni és tanulni tudtam valamit. És most ez a legfontosabb” – árulta el Rugonfalvi Kiss-Janka.

És miként vélekedett a csapat egyik edzője, Gintl Andrea a lányok teljesítményéről?

„Ajándék volt nekik ez a döntő és nagy meglepetés mindannyiunk számára, hogy bekerültek, hiszen csütörtökön ültek össze először és ez egyáltalán nem látszott meg a teljesítményükön – értékelt Gintl Andrea edző. – A mai napot látva örülnénk neki, ha ez a négyes így együtt maradhatna a korosztályos világbajnokságra, de természetesen még vár rájuk a válogató, amelynek első állomása jövő hétvégén Szolnokon lesz. Itt nagyon felszabadultan, tét nélkül versenyeztek, élvezték, hogy részesei a Világkupának, jó volt látni, hogy a rossz idő ellenére is jó hangulatban és elszántan álltak oda a középfutamra és a döntőre is. Büszkék vagyunk rájuk. A kiscsikók jól teljesítettek!”

A nap során Dráviczki Dóra még egy döntős szereplést kiharcolt, Erdőssy Csabával a második helyen zártak a mix K-2 500 méter középfutamában, s ezzel kvalifikáltak a vasárnapi döntőre.

Versenyzőink közül Rugonfalvi-Kiss Janka K-1 500 méteres középfutamában a kilencedik helyen zárt, eredménye C-döntőt ért, míg a férfiaknál Fodor Bence a kettes számú magyar egységgel a 7. lett középfutamában, s ezzel búcsúzott a világkupa további küzdelmeitől.

A magyarok pénteken egy dobogós helyet ünnepelhettek, a Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor alkotta alakulat a harmadik helyen érkezett célba. A paraszakágban a férfi KL1-es mezőnyben két magyar is érmet nyert, Suba Róbert ezüst-, Juhász Tamás bronzérmet vehetett át a futam végén.

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia