Hírek

Fojt Sára ezüstéremmel „jelentkezett be” a négyes tagságért

Akadémistáink két arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel zárták a 2. szegedi válogató első versenynapját. Bár Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány csak később hirdet csapatot, Fojt Sára egyes eredményei révén jó eséllyel pályázik a krakkói Európa Játékokon és a duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon induló négyes egységbe.

Fojt Sára csütörtökön Szegeden nagy lépést tett a krakkói Európa Játékok és a duisburgi világbajnokság felé. Versenyzőnk az első válogató harmadik helye után ezúttal ezüstérmet szerzett felnőtt K-1 500 méteren. Sára már az előfutamok során magabiztos teljesítményt nyújtott, a hátszeles pályán 1:50-en belüli időre volt képes, így joggal reménykedtünk benne, hogy az eredményhirdetéskor ő is felállhat majd a dobogó valamelyik fokára. A Szolnokon megélt Gazsó Dóra Alida-Csipes Tamara párbaj ezúttal elmaradt, a finálét a fiatal Gazsó nyerte meg (Csipes Tamara az ötödik lett), a második helyen pedig akadémistánk, Fojt Sára érkezett a célba.

„Nagyon örülök ennek a második helynek, az egész napom úgy telt el, hogy éreztem remek formában vagyok. A szegedi tájékoztató versenyre edzésből érkeztem, a két válogatón azonban sikerült magabiztos teljesítményt nyújtanom, mindkétszer a dobogón zártam, így bízom benne, hogy a szövetségi kapitány számít rám a négyesben az Európa Játékokon és a duisburgi világbajnokságon is” – árulta el Fojt Sára a versenyt követően.

A felnőtt döntő részvevője volt a tavaly még az ifjúsági korosztályban szereplő Rugonfalvi-Kiss Janka is, aki nyolcadik helyével „bejelentkezett” az U23-as világbajnoki szereplés jogáért. Janka és a szolnoki Csikós Zsóka párbaja 1-1-re áll az U23-as K-1 500 méteres indulásért zajló csatában.

Hogy miként alakul férfi kajakosunk, Fodor Bence sorsa az idei világversenyeken? Egyelőre erre még nincs válasz, csak maga a tény, hogy versenyzőnk és párja, a szegedi Balogh Gergely a második helyen zárt Vajda Bence és Szántói Szabó Tamás kettőse mögött a K-2 500 méteres fináléban.

„Mi sem tudjuk még, hogy mi lesz a sorsunk, de nagyon bízunk benne, hogy a teljesítményünkkel szóhoz tudunk jutni az U23-as világbajnokságon – mondta Fodor Bence, aki két hete ült össze párjával a csütörtöki megmérettetésre.

A női U23-as négyesek pontosan tudják, hogy mikor és hol fognak rajtolni. A döntő során fej-fej melletti csatát vívott a Szellák Szabina, Rugonfalvi-Kiss Janka, Dráviczki Dóra, Csikós Zsóka alkotta egység, valamint a Kiskó Réka, Biben Karina, Nemes Réka, Bakó Olga féle kvartett. Az előbbi egység szerezte meg az aranyat, így elnökségi jóváhagyás után ők indulhatnak az olaszországi világbajnokságon, míg a második helyezett csapathajó a portugáliai Európa-bajnokságon. A harmadik egységben helyet foglaló Ujfalvi Laura pedig egy bronzéremmel térhet haza.

Ahogyan az U23-as C-1 1000 méteres viadalról Fodor Nicholas is, aki szép versenyzéssel szerzett harmadik helyet a fináléban.

És, hogy az ifjúsági kajakosaink teljesítménye mellett se menjünk el szó nélkül: ifjúsági világbajnokunk, Kollek Bálint Samu Péterrel, Hidvégi Zalánnal és Tamás Gergővel fölényesen nyerte meg a K-4 500 méteres viadalt, ez a győzelem pedig korosztályos világ- és Európa-bajnoki indulást ér. Bálint egyébként ezen a hétvégén K-1 500 és 1000 méteren is érdekelt lesz, mindkét szám indulási jogáért harcba száll. A csapat legfiatalabb versenyzőjének is jutott érem csütörtökön, a még serdülőkorú Acélos Hanna Glória ifjúsági K-4 500 méteren ezüstérmet nyert.

Gratulálunk!

Az első nap után Akadémiánk a második helyet foglalja el az éremtáblázaton a 3 arany- és 1 bronzérmet szerző Atomerőmű SE mögött.

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia