Hírek

Auronzo: két arany, egy bronz – egység és boldogság

Büszkeség! Két arany- és egy bronzérmet szereztek versenyzőink az auronzói ifjúsági és U23-as világbajnokság pénteki versenynapján. Kollek Bálint, Rugonfalvi-Kiss Janka és Dráviczki Dóra a dobogó legfelső fokára állhatott fel, míg kenusunk, Fodor Nicholas egy nagyon értékes harmadik helyet ünnepelhetett.

„Boldog vagyok, nagyon, hiszen mindkét versenyzőm érmet szerzett, maximálisan odatették magukat a versenyen és a felkészülés alatt is – így kezdte Kollek Bálint és Fodor Nicholas edzője, Balázs Péter a pénteki értékelést.

Akadémistáink közül a napot Fodor Nicholas nyitotta, aki párjával, Horváth Mártonnal a harmadik helyet szerezte meg az U23-as C-2 1000 méteres versenyben. Balázs Péter szerint Nicholasék erőn felül teljesítettek a döntőben, ahol időeredményben is eddigi legjobbjukat evezték.

„Szerintem nagyon jól sikerült felépíteni a pályánkat, a rajtunk nem volt annyira jó, mint ahogy elterveztük, de emiatt még nagyobb utazótempót kellett vállalnunk, hogy felzárkózzunk. Én személy szerint nagyon büszke vagyok magunkra és erre a bronzéremre, hiszen friss páros a mienk, a második válogató előtt térdeltünk össze és egyre jobban fejlődünk. A döntő előtt az volt a tervünk, hogy a maximumot hozzuk ki magunkból és ne maradjon semmi bennünk. Ez sikerült is” – mesélte a friss világbajnoki bronzérmes, Fodor Nicholas, akire még egy C-1 5000 méter vár Auronzóban.

Az ifjúsági kajaknégyessel aranyérmes Kollek Bálintra pedig még két egyéni szám, a K-1 1000 és 500 méter, előbbiben már biztosította a döntős helyét, ötszázon pedig péntek délután a középfutamba lépett tovább.

De beszéljük a csapathajó nagy sikeréről – Magyarország címvédéséről!

„Bálinték koncentráltan, profin hozták azt, amit az edzéseken láttunk tőlük, és bíztunk a legjobb eredményben is, hiszen nagyon erős egység az övék” – fogalmazta meg gondolatait Balázs Péter a sikerrel kapcsolatosan.

„Jó pályát jöttünk, az elején picit beragadtunk a rajtba, de szerencsére a második, a harmadik és a negyedik száz méter már nagyon egységes és erős volt. Az edzéseken is főként erre koncentráltunk. Nagyon boldog vagyok, hogy világbajnokok tudtunk lenni, de már az előttem álló feladatokra figyelek” – nyilatkozta a versenyt követően Kollek Bálint.

A nap másik aranyát a Szellák Szabina, Rugonfalvi-Kiss Janka, Dráviczki Dóra, Csikós Zsóka egység szállította, a női U23-as négyes fél hajóval győzte le a németeket. Pedig az előfutam után volt miről beszélgetnie a csapatnak…

„A szerdai előfutam után maradt néhány kérdőjel a lányokban és bennem is. Le kellett ülni és át kellett gondolni, hogy mitől lehetnek teljes egészek. Az volt az érzésünk, hogy négyen négyfelé vannak, így vacsora után leültünk beszélgetni és azt kell, hogy mondjam régen beszélgettünk ilyen jót. Úgy éreztem, hogy bezárult a kör, mindenki megérkezett a helyére és a döntő előtt teljes nyugalomban raktuk vízre a lányokat. Illetve javítanám a CSAPATOT, mert egységként indultak és jöttek végig a pályán. Nagyon büszke vagyok rájuk” – mondta Beéné Samu Andrea, aki a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémián Gintl Andreával közösen készíti Rugonfalvi-Kiss Jankát és Dráviczki Dórát.

És hogy miként vélekedtek a lányok a teljesítményükről?

„Nekem igazából nem volt más forgatókönyv a fejemben, csakis az, hogy mi állunk a dobogó tetején és a mi nyakunkba kerül az aranyérem. Megálmodtam és így is történt, úgyhogy nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta Dráviczki Dóra.

„Örülök, hogy sikerült összerakni az egységet, nekem arra kellett figyelnem, hogy Szabit pontosan lekövessem, ne akarjak többet beletenni, mint amit kell. És ez pont erre a döntőre állt össze. Fantasztikus, hogy világbajnokok vagyunk” – tette hozzá Rugonfalvi-Kiss Janka, aki szombaton a női K-2 500 méter döntőjében ismét vízre száll.

Szombaton Kollek Bálintnak (K-1 1000 m, K-1 500 m), Rugonfalvi-Kiss Jankának (K-2 500 m) és az 5000 méteres váltóban induló Nemes Rékának szoríthatunk.

Hajrá!

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia