Hírek

Szombaton három aranyérmet nyertek versenyzőink Auronzóban!

Három aranyat nyertek versenyzőink az auronzói világbajnokság szombati versenynapján: Kollek Bálint ifjúsági K-1 1000 méteren, Rugonfalvi-Kiss Janka U23-as K-2 500 méteren, míg Nemes Réka az U23-as 5000 méteres váltóban állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A magyar csapat is összességében fantasztikusan teljesít: a zárónap előtt 20 arany-, 8 ezüst- és 6 bronzéremmel vezeti az éremtáblázatot.


Száz százalékos napot tudhatnak maguk mögött versenyzőink az auronzói ifjúsági és U23-as világbajnokságon, szombaton újabb arannyal a nyakában térhet nyugovóra Kollek Bálint és Rugonfalvi-Kiss Janka, és Nemes Réka is bezsebelte a hőn áhított elsőt a szombati versenynap végén.

A szombati éremhalmozást Kollek Bálint kezdte meg, aki ifjúsági K-1 1000 méteren, a király számban nyert – ezúttal is remek hajrájára támaszkodva.

„A döntő elején egy kicsit elment a svájci srác, de egy hajón belül tudtam maradni vele, az utolsó 250 méter pedig az enyém volt. Azt csináltam a pályán, amit az edzőmmel megbeszéltünk, begyakoroltunk – mondta Kollek Bálint. – Nagyon sokat jelent nekem ez az érem, s bár most egy kicsit meg vagyok fáradva, vasárnap az ötszáz egyesben is mindent beleadok” – tette hozzá versenyzőnk a nap végén.

„Nem túlzás, ha azt mondom, hogy három éve várok erre a napra, erre a döntőre Bálinttal. Nagyon készültünk rá, szerettük volna megnyerni, tudtuk, hogy kire kell figyelni, hol fognak menni az ellenfelek, hiszen elemeztük a korábbi versenyeket és ez alapján választottuk ki a taktikát. Szerencsére ez a döntő a lehető legjobban sikerült, Bálint a második világbajnoki címét nyerte, ráadásul mindkettőt olimpiai számban. Összességében már háromszoros ifjúsági világbajnok, de talán sosem izgultam még ennyire érte, s megvallom, meg is könnyeztem a sikerét – mondta edzője, Balázs Péter, aki hozzátette: vasárnap Bálintra K-1 500 méteren és a kenus Fodor Nicholasra C-1 5000 méteren is komoly döntő vár, s bízik benne, hogy mindkét versenyzője elégedetten száll majd ki a hajóból.

Elégedett és mosolygós Rugonfalvi-Kiss Janka szállt ki a kajakból a női U23-as K-2 500 méter döntője után. A KSI-s Kiskó Rékával nagyon megdolgoztak a versenyszám aranyérméért, Jankának az utolsó száz méteren már nagyon fájt ez a döntő.

„A rajtunk, ami eleve az egyik erősségünk, nem sikerült annyira jól. Viszont az utazónk nagyon gyors volt és tudtuk is tartani. Az utolsó 150 méteren háromszor is hoppoltam, mert már nagyon éreztem, hogy kell ahhoz, hogy tudjunk indulni a végén. Kemény volt az utolsó száz méter és minden húzáskor a célvonal lebegett a szemem előtt” – mondta Rugonfalvi-Kiss Janka, aki kétszeres világbajnokként az érzéseiről is mesélt nekünk.

„Hihetetlen ahogy a dolgok alakultak itt Auronzóban. Legalább az egyik számban nagyon szerettem volna nyerni, de az, hogy mindkét olimpiai számban így tudtam teljesíten, elképesztő érzés. Jó azt tudni, hogy a sok munkának van értelme és értéke. Az előfutamokban eszembe jutott, hogy ez már nem az ifjúsági mezőny, és sok esetben lehet akár négy év különbség is az ellenfelek és köztünk, de szerencsére ezt már a döntőknél el tudtam engedni.”

A szombati versenynapra a koronát Nemes Réka tette fel, aki U23-as 5000 méteres váltóban Erdélyi Tamással az utolsó körben ellépve megnyerte az aranyat.

Réka Jankához hasonlóan első éves az U23-as korosztályban, ráadásul vasárnap rá is vár még egy szám, K-1 5000 méteren száll harcba az újabb éremért.

„Nagyon boldog vagyok, bár igazából még nem tudtam átélni teljesen ezt a sikert, mert csak vasárnap lesz az eredményhirdetés. De jó érzés volt váltót menni, hiszen nem csak magamért, de a társamért is küzdöttem ebben a versenyben. Mindkétszer másodikként váltottam, de mindkétszer sikerült felzárkózni, igazából laza, kontrollált verseny volt ez a részemről, a hajrát az utolsó 180 méteren nyitottam, de az is tartalékolt volt, ha esetleg a dán lány tartotta volna velem a lépést. Nem tudta” – mondta Nemes Réka a versenyt követően.

És hogy miként látta a napot a lányok edzője, Beéné Samu Andrea?

„Jankáék párosánál már az előfutam eredményein látszott, hogy négy olyan egység van, amelyik közel azonos időt tud, így bármi lehetett volna a döntőben. De a lányok nagyon fókuszáltan szálltak vízre, a rajt után az egy-háromban voltak, de az utazójuk erős, az utolsó százötven méterük pedig pláne az, szóval bíztam benne, hogy húzásról-húzásra mennek majd el a mezőnytől. Réka egy hetet várt arra, hogy végre elérkezzen az ő versenyszáma is, őszintén megvallva, játszott a dán lánnyal, nagyon tetszett, ahogy versenyzett és az is, hogy élvezte a versenyzést. Bár mindkét lány tavaly még az ifjúságiak között szerepelt a szegedi világbajnokságon, nagyon éretten tudtak versenyezni az U23-as korosztályban is. Ez igaz a teljes magyar csapatra, tényleg szuperek ezek a gyerekek, jól neveltek, tudják a dolgukat és mindenki maximálisan odateszi magát” – mondta Beéné Samu Andrea.

Vasárnap Kollek Bálintért (K-1 500 m), Rugonfalvi-Kiss Jankáért (U23 vegyes K-2 500 m), Nemes Rékáért (K-1 5000 m) és Fodor Nicholasért (C-1 5000 m) szoríthatunk.

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia