Hírek

A zárszó: két arany-, egy ezüst! De mi van a kép hátulján?

Nehéz szavakat találni arra a szereplésre, amelyet a magyar válogatott nyújtott az auronzói ifjúsági és U23-as világbajnokságon. Akadémistáink igazi éremhalmozók lettek Olaszországban, Rugonfalvi-Kiss Janka három, Nemes Réka két arannyal zárta a hetet, Kollek Bálint pedig két arany- és egy ezüstéremmel térhet haza.

„Kicsit megfáradtam” – így fejezte be szombat este a K-1 1000 méter megnyert döntője után az értékelést az akkor már kétszeres világbajnoki aranyérmes Kollek Bálint. Aki fáradtság ide, fáradtság oda nagyon készült a vasárnapi K-1 500 méteres fináléra, és az elmúlt napok nagy hajtása ellenére kipihenten és koncentráltan érkezett meg a versenyére.

A K-1 500 méteres döntőben is érmet, egy csillogó ezüstöt lapátolt össze a versenyzőnk, lengyel riválisa ezúttal gyorsabb volt nála, de fene bánja, hiszen fantasztikus világbajnokságot zárt ifjúsági korú kajakosunk.

„Bálint mindent úgy csinált, ahogyan terveztük a melegítéstől a versenyig. Egy éremben bíztunk a rajt előtt, de szerette volna megkoronázni ezt a hétvégét egy nyeréssel, végül második egyéni számában ezüstérmes lett, amivel mindketten nagyon elégedettek vagyunk. Talán, ha szembeszél lett volna, az nekünk kedvez, a végén már majdnem utolérte a lengyel fiút, de szerintem most is hibátlanul versenyzett, ahogyan egész hétvégén tette – mondta Balázs Péter, akinek másik versenyzője, az U23-as C-1 5000 méteren induló Fodor Nicholas a kilencedik helyet szerezte meg. – Nich ötezer méterét nagyon vártuk, de sajnos a rajt után összezárták, így a 18. helyről küzdötte fel magát a kilencedikre. Mindent megtett, hogy előrébb kerüljön, úgy gondolom, kihozta ebből a versenyből azt, amit tudott. Összességében a világbajnokság előtt szó nélkül aláírtam volna ezeket az eredményeket, de még kevesebbet is. Mindkét fiúra nagyon büszke vagyok, felejthetetlen hetet hoztak össze nekem, de leginkább maguknak. Két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel megyünk haza, ebből két olimpiai számos aranyunk van, ennél többet nem is kívánhatnék. Az eredményekhez az Akadémia vezetőségén kívül nagyban hozzájárult a szakmai stáb segítsége és egész éves támogatása, amit külön köszönök.”

És Balázs Péter egy aprócska titkot is elárult nekünk.

„Bálinttól tavaly karácsonyra kaptam egy képet a tavalyi világbajnokságról, amelyen vegyes K-2 500 méteren nyert. Ez egy közös kép. Azt mondta, írt a hátuljára, de csak akkor nézzem meg, ha idén elér valamit. Már alig várom, hogy hazaérjek…”

Nyilván lányaink is várják már a hazatérést, az itthoni ünneplést a családtagokkal és a barátokkal. Vasárnap Rugonfalvi-Kiss Janka és Nemes Réka is tökéletesség tette a hétvégéjét: Janka U23-as vegyes K-2 500 méteren a harmadik, Réka U23-as K-1 5000 méteren a második aranyát nyerte meg.

„Nem álmodtam ilyen szereplésről, csak arra törekedtem, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból, de ez a három arany maga a csoda” – mondta Rugonfalvi-Kiss Janka a nap végén.

Réka, aki hihetetlen rutinnal húzta be ezúttal is a K-1 5000 méter aranyát, már előre tekintett: jövőre is szeretné megismételni ezt a szuper szereplést.

A lányok edzői is megveregethetik a vállukat, Beéné Samu Andrea a helyszínen, Gintl Andrea pedig itthon (a csoport többi tagját edzésben tartva és az Európa-bajnokságra készítve) izgulta végig ezt a világbajnokságot.

„Jóleső fáradtságot érzek és büszkeséget, hiszen öt számot indultak a lányok ezen a világbajnokságon, s mind az ötben aranyérmesek lettek. Nagyon jó hangulatú, emlékezetes napokon vagyunk túl, s jó hallani, hogy az öröm mellett már előre is néznek a versenyzőink, Réka például azt mondta, már alig várja, hogy négyest induljon a portugáliai Európa-bajnokságon. Gratulálok minden versenyzőnknek és természetesen a magyar csapatnak, amely rekordot ért el itt Olaszországban” – nyilatkozta Beéné Samu Andrea.

Mi pedig köszönjük az izgalmakat és a csodás győzelmeket!

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia