Hírek

Négy arany- és két ezüstérmet nyertek Akadémistáink az ifjúsági, U23 és Eb-n!

Versenyzőink bravúros teljesítmény nyújtva értek el fantasztikus eredményeket a portugáliai Eb-n.

Vasárnap délelőtt az U23-as női kajaknégyesben két kiválóságunk is Európa-bajnoki címet nyert. Nemes Réka és Bakó Olga, Kiskó Rékával (KSI) és Biben Karinával (MVM Szegedi VE) kiegészülve szállt csatába az olasz egységgel, akikkel sokáig szinte fej-fej mellett haladtak K-4 500 méteren. A lányok a táv felénél láthatóan ritmust váltottak, amiből győzelmet tudtak kovácsolni.

„Nagyon gyorsan elrajtoltattak minket, ez kicsit váratlanul ért és visszanézve nem is volt jó a rajtunk, de belülről szerencsére ezt nem éreztem ennyire nagy lemaradásnak. Utána jó volt az iramunk és fel is jöttünk az olaszokra. A németeket végig láttam, hogy már lemaradtak, ez nagy pluszt adott. 250-nél indítottunk, ott kezdtünk elcsúszni az olaszoktól, de én már ott is azt hittem, hogy egy beülővel vezetünk és volt még egy indításunk 150-nél, ott sikerült még nagyobb előnyt kovácsolnunk. Az utolsó 100 méter nagyon lassan telt, mert eléggé elkötöttem a végére, de nagyon jó volt a célban oldalra nézni és látni, hogy nyertünk.” – nyilatkozta boldogan Nemes Réka.

Rugonfalvi-Kiss Janka elsőéves U23-asként robbant be a nemzetközi elitbe, most egyesben is meg tudta mutatni legjobbját. Olimpiai számban, K-1 500 méteren magabiztos pályával tudott győzni, ezzel megszerezte első korosztályos Európa-bajnoki címét.

„A rajtom nem sikerült jól, viszont eleve egy kicsit gyengébb rajtot akartam csinálni, mint az előfutamban, hogy tudjak indítani majd a végén. Szerencsére egy nagyon jól felépített pályát sikerült jönnöm, tudtam indítani 250 méternél és az utolsó 100 méteren is. Nagyon élveztem ezt a versenyt, most indultam először ebben a számban nemzetközi mezőnyben, és nagyon örültem, hogy elsőéves U23-asként is tudtam bizonyítani.” – mondta Janka.

Gintl Andrea, a lányok egyik edzője is nagyon elégedett a fiatalok teljesítményével, úgy gondolja, U23-as lányaink kihozták magukból a legjobbat a portugáliai versenyen.

„Nagyon büszkék vagyunk a lányokra, bearanyozták a vasárnapot, 100%-os teljesítményt nyújtottak! Olgi utolsó éves U23-asként egy gyönyörű aranyéremmel búcsúzott a korosztálytól. Réka bebizonyította, hogy olimpiai számban, csapathajóban elsőéves U23-asként is tud kiemelkedőt nyújtani. Janka pedig ’’kis fiatal csikóként” szó szerint berobbant ebbe a korosztályba, jelezve, hogy: sziasztok, egyesben is itt vagyok!

Szenzációs, amit idén is letettek a lányok arra a bizonyos képzeletbeli asztalra!”

Fodor Bence is korosztály Európa-bajnoki címet ünnepelhetett ma, ugyanis Balogh Gergellyel (MVM Szegedi VE) alkotott párosuk elsőként csapott célba U23 K-2 500 méteren. A fiúk az olasz egységgel voltak sokáig versenyben, a táv második felében azonban már a magyar hajó látszott egy hajszálnyival előrébb. A végére viszont magabiztos győzelem született, párosunk a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

„Nagyon jó pályát mentünk, a rajt nem volt a leggyorsabb, de a végét nagyon jól bírtuk. Örülünk ennek a sikernek, szép zárása az idei évnek. Próbálunk még előrébb lépni, hogy jövőre a felnőtt mezőnyben is versenyképesek legyünk.” – nyilatkozta Fodor Bence.

Triplázónk, Kollek Bálint tegnapi aranyérme után ma két ezüstéremmel gazdagodott. Először fjúsági K-1 500 méteren izgalmas csatát láthattunk, Bálint óriásit hajrázva még az első helyezett lengyel Alex Boruckit is majdnem beérte. Erős finise ezúttal ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmet ért számára. Nem sokkal később a négyes tagjaként is vízre szállt, a Samu Péter, Kollek Bálint, Hidvégi Zalán, Tamás Gergő összeállítású hajó K-4 500 méteren ezúttal nem tudta be érni cseh riválisát, mindössze hat tizedmásodperc döntött az Európa-bajnoki cím sorsáról.

„Nagyon elfáradtam, hosszú volt az idény a két nemzetközi versennyel. Szerencsére sikerült mindkét versenyen jól szerepelni és teljesen elégedett vagyok azzal, amit elért.” – értékelt Kollek Bálint.

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia