Hírek

Balázs Péter: nagy csoport, okos tervezés

Két esztendővel ezelőtt három versenyzővel érkezett Akadémiánkra Balázs Péter edző, aki az elmúlt évek látványos sikereinek köszönhetően 2024-ben már 12 versenyzővel futhat neki a versenyidénynek. Hogy trénerünk miként terelgeti a fiatalokat és milyen terveket fogalmazott meg a 2024-es idényre? Interjúnkból ez is kiderül.

Rendkívüli sikereket tartogatott a 2024-es idény számodra, hiszen az ifjúsági kajakosok között kiemelkedően szerepelt Kollek Bálint, az U23-as korosztályban világbajnoki érmet nyert kenusod, Fodor Nicholas és Kollek Máténak is sikerült kijutnia két korosztályos világversenyre, az Olimpiai Reménységek Versenyére, valamint a maratoni világbajnokságra. Ilyen évről álmodoztál?

Az elmúlt évek munkája alapján, a fiúk fejlődését látva nagyon bíztam egy sikeres évben, bár nem tagadom, az én elképzeléseimet is sikerült felülmúlni ezekkel az eredményekkel – mondja Balázs Péter.

A 2023-as év jó ajánlólevél is lett egyben, hiszen sokan kopogtattak nálad, hogy az Akadémián, a Te csoportodban szeretnék folytatni pályafutásukat.

Két évvel ezelőtt három versenyzővel érkeztem az Akadémiára, most tizenkét fővel tervezhetem a munkát, a felkészülést, ami jelentős létszámnövekedés, de úgy érzem, tartható szám. A téli felkészülés során az ifjúsági versenyzőket és az U23-asokat sokszor külön kell kezelnem, egyrészt azért, mert nem férünk el az ergo- és konditeremben ennyien, másrészt a fiatalabbaknak még iskolai kötelezettségeik vannak, amihez igazítani kell az edzéseket.

Fotók: Tumbász Hédi

Kik lehetnek idén a húzóemberek Balázs Péternél?

Mindenkit próbálok egyformán kezelni a csoportban, de az edzések kialakítják a hierarchiát, megmutatják, hogy kikre lehet építkezni. Úgy látom, húzóemberekben az ifjúsági és U23-as korosztályban is jól állunk, előbbiben Kollek Mátéra nagyon számítok. Hihetetlen szorgalommal van jelen az edzéseket, mindent megcsinál, igazi példakép a többiek számára, szeretnek is vele edzeni a srácok. A fiatalabbaknál Aczél Marci és Herk Lackó lehet meghatározó szereplő a szeptemberi sukorói Olimpiai Reménységek Versenyén. Míg U23-ban az utolsó éves Fodor Nicholas mellett a korosztályban most debütáló Kollek Bálintra, valamint Kozma Barnabásra és a Gyomaendrődről hozzánk érkezett Berta Bencére számítok nagyon. De úgy hiszem, hogy bárkiből kijöhet a jó eredmény, mert mindenki maximálisan dolgozik és mindent beletesz a munkába.

A tavalyi utánpótlás világbajnokságról Bálint két arany- és egy ezüstéremmel tért haza és nagyon eredményes volt az Európa-bajnoki szereplése is. Tavaly női versenyzőink, Rugonfalvi-Kiss Janka és Nemes Réka könnyedén megugrották a korosztályváltást, a férfi mezőnyben ez nehezebb feladat?

Nem egyszerű, de Bálint képességei alapján nem is kivitelezhetetlen ez a feladat. Az elmúlt két évben Bálint sokat komolyodott, fejlődött és rengeteget tanult önmagáról. Nagyon tudatos a felkészülésben és nyilván szeretnénk, ha már az első U23-as évében le tudná tenni a névjegyét. De azon sem lepődnék meg, ha ez a felnőttek között is sikerülne.

Másik versenyződ, Fodor Nicholas tavaly év végén bekerült a Los Angeles-keretbe, ami nyilvánvalóan nagy motivációt jelent a 2024-es idényre.

Nichnek nagyon sokat adott a 2023-as esztendő, ennek köszönhetően sokkal tudatosabban vágott bele szeptemberben az újabb felkészülésbe. Sokat fogyott és véleményem szerint élete legjobb formájában van. Ő elég későn, 14-15 évesen kezdett el kenuzni, előtte vízilabdázott, így volt egy kis elmaradása a korosztályával szemben, de úgy érzem, most ott tart, hogy az U23-as korosztályban már képes lehet eredményesen olimpiai egyes számot menni és a felnőtt mezőnyben is sikereket elérni. Bálint és Nich is a Los Angeles-keret tagja, ami plusz edzőtáborozási lehetőségeket is jelent számukra, segíti a munkánkat, hogy a szövetség támogatja őket. És persze az is, hogy az Akadémia minden téren mögöttünk áll, nincs olyan kérésünk, amire ne kapnánk pozitív választ, segítséget, megerősítést.

Neked edzőként mit jelent ez az előrelépés?

Rengeteg munkát, okosabb időbeosztást, hiszen reggel 6.30-tól este hétig együtt vagyok a csoporttal. Óriási felelősség számomra, hogy mindenki jól megtalálja a helyét a csoportban és mindenki fejlődjön, de úgy érzem, egyelőre jól haladunk a közös úton.

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia