Hírek

Akadémiánkon folytatja pályafutását Hidvégi Hunor és Hidvégi Zalán

Új igazolásokat jelenthetünk be! 2024-től a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia színeiben versenyez majd az U23-as Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes és kétszeres ifjúsági világbajnok kajakos, Hidvégi Hunor, valamint testvére, a háromszoros ifjúsági világbajnok, Európa-bajnok Hidvégi Zalán. A Tatai Hódy Sportegyesületben nevelkedő versenyzők edzőjük, Czina László társaságában és Kovács Katalin, Akadémiánk elnöke jelenlétében szerdán írták alá szerződésüket. 

Új korszak kezdődik az életetekben, hiszen 2024-től a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia színeit erősítitek. Milyen érzésekkel vágtok neki ennek az új fejezetnek?

Hidvégi Zalán: Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet, hiszen ezzel az új szerződéssel, lezárul egy korszak az életemben. Sok emlék, szép pillanat és sok-sok jó eredmény fűz minket a Tatai Hódy Sportegyesülethez, de úgy gondoltuk, érdemes ezt a döntést meghozni a fejlődésünk érdekében. A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia ugyanis olyan hátteret biztosít, ami egyedülálló – nem csak az országban, világviszonylatban is. Az edzőnk továbbra is Czina László marad, akivel hol Tatán, hol Sukorón készülünk majd. Utóbbi helyszínen minden megtalálható lesz majd, ami egy profi versenyző felkészüléséhez szükséges. 

Hidvégi Hunor: Testvéremmel komoly terveket fogalmaztunk meg magunknak a kajak-kenu sportban, és ezeknek a céloknak az eléréséhez olyan szakmai háttérre van szükségünk, amilyet az Akadémia tud biztosítani számunkra. Az utánpótlás korosztályban erős csapat formálódik itt, és örülünk, hogy mi is részesei lehetünk ennek a munkának. Hálásak vagyunk a Tatai Hódy Sportegyesület vezetésének és Tata városának mindazért, amit az elmúlt években nyújtottak számunkra, és azért is, hogy támogatnak minket ebben a váltásban.  

Az elmúlt években sikert, sikerre halmoztatok a korosztályos versenyeken. Milyen célokat fogalmaztatok meg a 2024-es idényre?

H. Z.: Nagyon bizakodó vagyok, hiszen eddig jól sikerült a felkészülésem, az iskolai elfoglaltságok ellenére is oda tudtam koncentrálni magamra, arra, hogy magasabb szinten tudjak neki futni ennek az új idénynek. Idén még mindig az ifjúsági korosztályban versenyzek, és bízom benne, hogy minél több olimpiai számban érdekelt leszek majd a világversenyeken. Természetesen az egyes lesz a fő számom, nagyon szeretném, ha ötszáz és ezer méteren is el tudnám nyerni az indulási jogot, de természetesen a csapathajókról sem tettem le, hiszen tavaly Samu Péterrel K-2 500 méteren, valamint a négyessel is világbajnoki címet tudtunk szerezni. Peti továbbra is az ifjúságiak mezőnyében szerepel, meglátjuk, hogy ki, hogyan teljesít majd az első versenyen, utána döntünk arról, hogy idén is együtt futunk-e neki a válogatóknak. 

H. H.: Idén szeretnék minél jobb formában odaállni a válogatóversenyekre, és az a célom, hogy minél közelebb kerüljek a felnőtt olimpikonokhoz. Mindent megteszek a válogatón annak érdekében, hogy már Párizsban ott lehessek, de a 2028-as Los Angeles-i olimpia elsődlegesen a fő cél. Idén pedig az U23-as világversenyek, amelyeken szeretnék a tavalyihoz képest még jobb eredményeket elérni. Az egyes az elsődleges, de párosban és négyesben is szeretnék csapattag lenni, előbbiben az MTK-s Szendy Maximiliánnal készülök. Ősszel Sevillában már próbáltuk a párost, és nagyon bizakodóak vagyunk. Tavaly rengeteget tanultam, példának okáért az olimpiai bajnok Kopasz Bálinttól, akivel a második válogatón egy hajóba ülhettem. A harmadik helyen zártunk, de óriási motivációt adott, hogy kipróbálhattam vele magam. Hogy mit hoz a szezon, azt ilyenkor, tavasszal még nem tudjuk megmondani, de az olimpia évében születnek meglepetések, így nagyon várom már a rajtot. 

A magyar kajak-kenuban több sikeres testvérpár kajakozott, kenuzott már az évek folyamán, sőt a Lucz család három eredményes versenyzőt is adott a sportágnak. Álmodoztok arról, hogy egyszer majd együtt, egy hajóban értek fel a csúcsra?

H. Z.: Sokat jelent, hogy együtt készülünk, családként vagyunk jelen a versenyeken, az edzőtáborokban. Megvan a bizalom egymás felé, mindent meg tudunk beszélni és természetesen szeretnénk majd egyszer párosként is bizonyítani egy világversenyen. 

H. H.: A szegedi ifjúsági világbajnokságon már győztünk együtt a magyar négyes tagjaként, és országos bajnokságon már indultunk egy hajóban. Hamarosan összeér majd a korosztályunk, Zalán is U23-as lesz és bízom benne, hogy meg tudjuk mutatni, mire vagyunk képesek együtt. 

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia