Hírek

Májusban kiderül, hogy „mit mér a stopper”

Háromszoros ifjúsági világbajnok kajakosunk, Kollek Bálint már túl van egy sikeres sevillai edzőtáboron, néhány nap pihenő után pedig ma ismét az andalúz fővárosba érkezett, ezúttal a kajakos Los Angeles-keret tagjaként. Az elmúlt szezonban az alapozását komoly vállsérülés nehezítette, idén azonban – egyelőre – minden a terv szerint alakul: az elsőéves U23-as fiatal tehetség nagy elszántsággal készül a májusi válogatókra.

Bálint az elmúlt héten érkezett haza a spanyolországi táborból, ahol a Balázs Péter vezette 12 fős csoport kemény edzésekkel alapozta meg az elkövetkező időszakot.

„Nagyon jól sikerült az első edzőtáborunk a csapattal, sikeresen el tudtuk kezdeni a vízi felkészülést. Furcsa volt először, hogy a tavalyi évtől eltérően nem csak egy szobát kell bérelnünk. Mivel jóval nagyobb a csoportunk, így a vízen is sokkal többen voltunk, de szerencsére így sokat tudtunk váltott vizezni. Úgy érzem, egy nagyon jó csapat kezd kovácsolódni a srácokkal.”

Mint korábban említettük, a 2023-as szezon elején vállsérülés és betegeség is nehezítette a kajakos felkészülését, aki ennek ellenére is bravúros évet tudott zárni. Mire számíthatunk, ha sérülés nélkül sikerül átvészeli a tavaszt?

„A tavalyi év elején ilyenkor még egyáltalán nem tudtam rendesen edzeni betegségek és a vállsérülésem miatt, így jóval másabb már most az idei felkészülés. Az első vízre szállástól kezdve jónak éreztem az edzéseket, bár Sevillában kicsit jobban hullámzik a víz, de ezzel is sikerült megbirkózni. Sokkal jobban állok most, mint tavaly ilyenkor, furcsa is volt számomra, hogy január-februárba is tudtam rendesen edzeni, vízre szállni. Kondiban is sikerült megugrani a szintet, Lepsényi Sándor erőnléti edző segítségével sokat erősödtem fizikálisan, amire az U23-as mezőnyben mindenképp szükség lesz.”

A rövid, néhány napos itthoni pihenő után a háromszor ifjúsági világbajnok ismét Sevillába érkezik, a kajakos Los Angeles-keret tagjaként megkezdődik az alapozás következő szakasza.

„Nem voltam még ilyen sokáig távol, több, mint 40 napos lesz a következő edzőtábor. Ugyanúgy készülünk, annyiban lesz más, hogy a válogatottal leszünk, más edző fog irányítani minket. Lesznek csapathajós próbálgatások is, volt már több megkeresésem is, egy páros próbán már túl vagyok, ami bíztatónak tűnik.

Folytatom a kemény munkát és meglátjuk, májusban mit mér a stopper.”

A monoton, mindennapi edzések mellett kiemelten fontos a regenerálódás, feltöltődés, sőt már az egyetemi tanulmányok is bekapcsolódnak Bálint életébe.

„Próbálok a pihenőidőkben minél jobban kiszakadni, bár már jól ismerem a várost és a környéket, mindig találok valami új lehetőséget. Valamint a tanulás is fontos tényező lesz kint, hiszen közben megy a félév otthon, úgyhogy megpróbálok mindent időben pótolni.”

A tervek pedig a 2024-es idényre sem kisebbek, mint az elmúlt évre, Bálint szeretne minél jobban teljesíteni saját korosztályában, de ha lehetősége adódik, a felnőttek között is kipróbálná magát.

„Néha már gondolok a versenyekre is, de próbálok egyelőre még a saját dolgaimra, az edzésekre fókuszálni. Hasonlóak az elképzelések, mint az elmúlt évben: ki szeretnék jutni az U23-as nemzetközi versenyekre egyesben és/vagy csapathajóban. Ha úgy sikerül, szeretnék belekóstolni a felnőtt mezőnybe is, hiszen több hazai verseny is lesz, ahol be tudnék mutatkozni, akár a világkupán, akár az Európa-bajnokságon” – zárta gondolatait Kollek Bálint.

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia