Hírek

Hidvégi Zalán: Kemény versenyek, jó élmények

Egy arany- és egy ezüstéremmel zárta a plovdivi ifjúsági világbajnokságot, egyben ezt a korosztályt kiváló kajakosunk, Hidvégi Zalán. Czina László tanítványa elégedett a teljesítményével, várja a szezon utolsó kihívásait és természetesen a televízió előtt ülve szurkol majd olimpikonjainknak Párizsban.

Egyöntetű vélemény volt az edzők körében, hogy Plovdiv nem Auronzo, vagyis idén sokkal erősebb volt a korosztályos világbajnokság mezőnye, mint tavaly. Te ennek ellenére egy arany- és egy ezüstéremmel tértél haza Bulgáriából. Valóban nagyon kemény versenyek vannak mögötted?

Kemény versenyek, de jó élmények – mondja Hidvégi Zalán. – Úgy érkeztem Plovdivba, hogy párosban mindenképpen szeretnénk Samu Péterrel megvédeni a világbajnoki címünket, és bár kívülről nézve elég sima győzelmet arattunk, azért belül egy nehéz és fárasztó pályát éltünk meg. Egyesben nem sok nemzetközi tapasztalatom volt, hiszen legutóbb 2021-ben az Olimpiai Reménységek Versenyén indultam egyest, így előzetesen egy dobogós helyet tűztem ki magam elé. Úgy érzem, tökéletesen felépített pályát mentem a döntőben, kihoztam magamból a maximumot és egy hajóorrnyival maradtam csak le az aranyéremről. 

Egész szezonban nagyon magabiztosan tudtál teljesíteni. Minek köszönhető ez a kiegyensúlyozott forma?

Mentálisan sokat fejlődtem. Végre úgy tudok versenyezni, hogy csak magamra koncentrálok. Természetesen fizikálisan is tudtam előre lépni,

de a titok talán az, hogy fejben sokkal összeszedettebb vagyok. 

Nem zökkentett ki, hogy testvéred, az U23-sok között szereplő Hunor betegség miatt nem szerepelt jól ezen a világbajnokságon?

A középfutamom után mondta Laci bácsi, hogy Hunor nem jutott be az A döntőbe, ez eléggé megérintett, olyan érzés volt, mintha nekem nem sikerült volna. Elég csalódott volt, próbáltam lelket önteni belé, de ezt akkor is nehéz feldolgozni, ha rajtad kívülálló okok, egy betegség miatt szerepelsz rosszul. 

A plovdivi szerepléssel lezártad az ifjúsági korosztályt. Hogyan összegeznéd pályafutásodnak ezt a korszakát?

Úgy érzem, ezen a világbajnokságon meg tudtam mutatni, hogy egyesben és csapathajóban is jól tudok versenyezni. Ráadásul tényleg erős mezőnyben jöttek a sikerek, hiszen visszatértek az oroszok, fehéroroszok és az ázsiai országok versenyzői is érezhetően sokat fejlődtek. Boldog vagyok, hogy ez a lezárás ilyen sikeres lett. 

A hétvégén az országos bajnokság következik Szegeden. Milyen számokban láthatunk?

Az U23-as mezőnyben Hunorral rajthoz állunk 200 párosban, valamint K-4 500 és 1000 méteren is ott leszek az akadémiai hajóban. Emellett a korosztályomban ifi négyesben is szerepelek majd, viszonylag sűrű lesz a programom. Fontos, hogy a hátralévő pontszerző versenyeken jól teljesítsek, minél eredményesebb legyek, aztán lassan majd elkezdek azon is gondolkozni, hol és hogyan pihenjem ki ezt a szezont. Most, hogy sikeresen túl vagyok az idén fő versenyén, talán felszabadultabban is fogok kajakozni az elkövetkező versenyeken. 

A sport szempontjából különleges év az idei, hiszen pénteken megkezdődik Párizsban az olimpia. Nézed majd a versenyeket?

Abszolút. Szeretem az atlétikát, Usain Boltnak köszönhetően megkedveltem a sprintszámokat, általában szoktam nézni az úszást és természetesen a kajak-kenu versenyeket is. Nagyon szurkolok majd a magyar versenyzőknek, és várom a férfi négyes döntőjét, remélem, hogy sokat fejlődött és minél előrébb végez majd a magyar egység. 

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia