A Kajak-Kenu Módszertani Központ megtartotta online szakmai konferenciáját

A tavalyi évhez hasonlóan, április 17-én a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia (KKNKKA) által létrehozott Kajak-Kenu Módszertani Központ ismételten megrendezte a Regionális Akadémiák Országos Online Szakmai Konferenciáját, ahol a sportpszichológiai, táplálkozási és toborzási előadások mellett a „Kenu evezés technika” című film is a fókuszba került.

Elsőként Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója köszöntötte az online térben résztvevőket. Beszámolt a Módszertani Központ eddig lezajlott sikeres projektjeiről és elővezette az idei évi terveket is. A levezetés protokoll után készülnek a bemelegítő protokoll összeállításával is, valamint a tavalyi évben nagy érdeklődésnek örvendő Pályakezdő Edzői Program is újra elrajtolt. A Szakmai Szemlének az elmúlt évben négy száma került nyomtatásra, ezúttal két hosszabb kiadványt terveznek megjelentetni, az elsőt a nyári hónapok elejére várhatjuk.

Boros Gergely

A konferencia egyik központi témája az április 14-én bemutatott „Kenu evezés technika” című oktatófilm volt. A film elkészülésében Vaskuti István, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok, mesteredző, valamint Kovács Tamás kenu utánpótlás vezetőedző szakmai referensként az utómunkálatoknál, valamint a film vágásánál és narrációjánál is fontos szerepet töltöttek be.

Egy kerekasztalbeszélgetés keretein belül számoltak be élményeikről, a forgatásról, az utómunkálatokról, valamint a filmmel kapcsolatos több szakmai kérdésre is válaszoltak. Mindketten kiemelték, hogy különleges élmény volt, egy ilyen, szívükhöz igen közel álló projekten dolgozhattak. A 80 perces film egyébként megtekinthető YouTube-csatornánkon.

A beszélgetés után három előadás következett. Elsőként Baky Dániel, az MKKSZ sportpszichológusa bemutatta egy öt alkalmas edzői workshop elindításának a tervezetét. Az ötlet alapját a tavalyi évben lezajlott szülői előadások adták, ahol sok fontos visszajelzés érkezett. A workshop célja, hogy 6-12 fős csoportokban, öt alkalmon keresztül boncolgassák a kiégés, teljesítményszorongás, önbizalomhiány, megfelelési kényszer témaköreit és megoldási, kezelési útmutatást kaphassanak az alkalmak végére.

Baky Dániel

A következő szekcióban a KKNKKA toborzási rendszerét és népszerűsítési programját Tubel Blanka utánpótlás kenu, valamint Sinka-Mihályi Adrienn utánpótlás kajak edzők mutatták be. Az Akadémia 2021-es indulása óta többlépcsős stratégiát dolgozott ki annak érdekében, hogy minél hamarabb, minél több helyen ismerhessék meg programjukat a sportolni vágyó fiatalok. Részletesen beszámoltak arról, hogy milyen fontos szerepe van az arculati elemek megjelenítésének, valamint a jól felépített előadásoknak, iskolai workshopoknak. (Az iskolai látogatások során fókuszban a 2-4. osztályos tanulók vannak, akik egy játékos mini-workshopon vehetnek részt, általában a testnevelés óra keretein belül). Emellett nagy érdeklődést övez a nyaranta megrendezésre kerülő nyári táboruk is, ahol a kicsik megismerkedhetnek a sportágak alapjaival.

Tubel Blanka és Sinka-Mihályi Adrienn

A záró előadás során Szabó Dániel a KKNKKA Táplálkozási tanácsadója „Táplálkozás a versenyidőszakban” címmel átfogó tájékoztatást adott a versenyszezonban való étkezés kiemelten fontos tényezőiről és mutatóiról. Szabó Dániel kiemelte, hogy nagyon fontos szepere van a makrotápanyagok megfelelő egyensúlyban tartásának, hiszen nagyon könnyen alakulhat ki alultápláltság, izomvesztés és testzsír növekedés is. Érdemes felállítani minimum platókat, amelyek alá semmiképp sem szabad adni (például szénhidrátok esetén ez a minimum plató 180-200 gramm/nap). Továbbá különböző táplálkozási tanácsokkal látta el az online jelenlévő edzőket: versenyzés előtt és után milyen típusú táplálékokat ajánlott fogyasztani, illetve a szezon alatt milyen elemeknek kell mindenképpen megjelennie a napi étkezések során.

Szabó Dániel

A konferencia szekciói hamarosan a Magyar Kajak-Kenu Szövetség YouTube-csatornáján is visszanézhetők lesznek.

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia