Amit a HRV (Heart Rate Variability) mérésről tudni illik

Az elmúlt időszakban több versenyző (így a Los Angeles-keret tagjai) is rendszeres HRV méréssel monitorozza magát, az aktuális állapotát, a terhelhetőségét. Hogy miről tájékoztat pontosan a HRV mérés? Erről írt összefoglalót a Kajak-Kenu Módszertani Központ munkatársa, Kovács Brigitta.

A szív önálló ingerképző és ingervezető rendszerrel rendelkezik azonban idegrendszeri hatások is érvényesülnek az szívizom-összehúzódások során. A HRV mérés során a szívizom-összehúzódások között (pontosabban az R-R csúcsok között) eltelt időt mérjük milliszekundumban. A HRV mérés során mért és kalkulált értékek változékonyságot mutatnak a vegetatív idegrendszer részeinek egyensúlya, illetve valamelyik irányú túlsúlya alapján. Kutatások bizonyítják, hogy HRV méréssel megállapított idegrendszeri elbillenések és egyéb kalkulált értékek változékonyságának vizsgálatával kimutatható a túledzés, nem megfelelő regeneráció, lappangó betegség, valamint reggeli nyugalmi méréssel az aznapi versenyzésre való készenlét mértéke is, de nem csak a fizikai, hanem a mentális, érzelmi és hormonális terheltségi hatások. Fontos, hogy a HRV értékek egyéni eltéréseket is mutathatnak, ezért az értékeléskor figyelembe kell venni a sportolóra jellemző tendenciát, ami folyamatos monitorozással érhető el.

A HRV mérést el lehet végezni sportlaborban, például a terheléses vizsgálatokat megelőző nyugalmi vizsgálatok részeként, de mindenki el tudja végezni otthon egyedül is, ha rendelkezik a HRV méréshez szükséges eszközökkel. A HRV mérésre mellkaspántok alkalmasak megfelelő szoftverrel, telefonos applikációval, de már sok sportóra is lehetőséget biztosít az optikai pulzusmérő segítségével.

Az általunk preferált HRV méréshez egy mellkaspántra és egy jeladóra (ami EKG pontossággal képes venni a szív elektromos jeleit) van szükség, valamint egy szoftverre vagy telefonos applikációra, amely képes a mért adatok fogadására, feldolgozására (kalkulált értékek) és végül ezeknek a kiértékelésére.

Többféle mérési protokoll létezik, amiből mi a közvetlen ébredés utáni legalább 5 perces mérést preferáljuk. Elsődleges pozíció: háton fekvő testhelyzet miközben a karok a test mellett pihennek. A mérés alatt lehetőleg mozdulatlanul kell feküdni, figyelni a légzésre és relaxálni. Otthoni körülmények között a nyugalmi mérés esetén fontos, hogy mindig ugyanolyan körülmények között történjen.

A szoftverek és applikációk többsége egy heti folyamatos mérés után állítja be az egyénre vonatkozó trendet és az eltérő értékeket skálázza melyeket heti/havi trendvonalon ábrázolja, így az egyén is tudja követni saját állapotát előképzettség nélkül, melyekhez saját szubjektív érzéseit csatolva dönthet aznapi tevékenységeiről.

Az alábbi példánkon egy decemberi betegség látható. A második narancssárga négyzet napján 11 órakkor jelentkezett az első betegség tünet, de már az előtte lévő két (de igazából három) napon a trendvonal esése figyelhető meg, amiből a tünetes nap előtti nap értéke a skálán már a kiegyensúlyozatlan kategóriába került. A tünetes nap reggelén 8 órakor még volt egy nagy intenzitású edzésterhelés, majd délben már láz. A következő 5 nap az láz (a 4. piros háromszögig) és utána még 3 nap (utolsó két piros háromszög és az utolsó narancs négyzet) míg a szervezet helyre állítja betegség utáni károkat, azaz regenerálódik.

 

Nádas Bence: Fontos a feedback

 

Sok sportolónk kontrollálja ma már ezzel a méréssel a napi készenléti állapotát, azonban vannak kivételes esetek: világbajnok kajakosunk, Nádas Bence számára nem nyújt megbízható adatokat a mérés, hiszen versenyzőnknek extrém alacsony a nyugalmi pulzusa és szabálytalan a szívverése.

„Nagy okosságot nem tudok mondani a HRV méréssel kapcsolatosan, hiszen én különleges eset vagyok. A reggeli nyugalmi pulzusom harminc körüli, nagy idegességemben ez fel tud szökni harmincötre, a szívem pedig nem ütemszerűen ver, így nem tudtunk megbízható algoritmust készíteni. Ha úgy éreztem, hogy jó formában vagyok és száz százalékos az energiaszintem, az én esetemben a mért adatok egészen mást mutattak. Hüvös Viktor edző számára rendkívül fontosak a mérések és az információk, de az edzéstervezésnél nem elhanyagolható az a feedback, amelyet mi személyesen adunk a saját érzeteinkről. A HRV mérés az esetek többségében fontos információkkal szolgál a versenyző állapotáról, az elmúlt évek tapasztalatai alapján nálam a pulzoximéterrel mért adatok jelentik a legmegbízhatóbb forrást” – mondta Nádas Bence.

Fotók: Tumbász Hédi és ICF

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia