Bemelegítés projekt 2023 – segítség a magas szintű teljesítmény elérésében

Idén új kutatást indított útjára a Kajak-Kenu Módszertani Központ. Sportszakmai csoportunk a Bemelegítés projekt 2023 programban a hatékony bemelegítési mintázatokat keresi, amelyek segíthetik versenyzőinket a nagyobb teljesítmény elérésében. A csapat a múlt hétvégi Wichmann Tamás Regionális Akadémiai Kupán járt. 

Szerző: Trájer Emese, dr. Kováts Tímea, Lipiczky Ágnes

A projekt célja

A hatékony és személyre szabott bemelegítés kulcsfontosságú lehet a maximális teljesítmény leadásában. A szervezet általános és specifikus felkészítésén túl, bizonyos biokémiai folyamatok hatékonyabbá tétele, így a nagy teljesítmény leadását elősegítő metabolizmus gyorsításában kulcsfontosságú lehet a megfelelő mennyiségű és intenzitású bemelegítés.

A tervezett méréseket megelőzendő irodalmi áttekintés során az általánosan és a sportágban végzett eddigi kutatások alapján meghatároztuk az egymástól lényegesen eltérő, azonban a keringési rendszert célzó bemelegítések fajtáit. Megállapítottuk a kutatási hipotéziseket és meghatároztuk a konkrét mérési paramétereket.

A Sportszakmai Csoport célja, hogy egyrészt felmérje és mintázatot keressen a sportágban alkalmazott különböző bemelegítés típusok között, valamint a projekt végeztével meghatározzon egy konkrét, a keringési rendszert célzó, a maximális teljesítményleadást segítő bemelegítést, mennyiségi és minőségi szinten is.

 Tervezett metodika

  1. Saját egyéni bemelegítés monitorozása versenyidőszakban

A 2023-as versenyszezon alatt egy adott verseny végig követése. A versenyző hajójára Garmin Edge kerül és a bemelegítése, valamint a futama rögzítésre kerül. Itt sebességet és megtett távot mérünk. Valamint az élettani változások regisztrálása érdekében egy pulzuspánttal rögzítjük a versenyző pulzusát. Amennyiben több futama is van az adott versenyen, ezeket utánkövetéssel végig mérjük.

A versenyt megelőző egy-két hétben egy vízi lépcsősteszten kell részt vennie a versenyzőnek: itt megállapítjuk a pulzuszónáit. Ez a  teszt nem maximális kifáradásig tart, itt a cél, hogy azt a lépcsőt teljesítse, amivel körülbelül 6-8 mmol/L-es laktátszintet ér el.

A versenyző a lépcsős teszt alapján visszajelzésként kap az aerob intenzitás zónáiról, valamint egy levezetési pulzuszónát is megadunk, amivel a következő makrociklusig dolgozhat.

A verseny monitorozásából visszajelzésként meg tudjuk állapítani, hogy a bemelegítése a versenysebességhez képest milyen sebességen történik, illetve hogy az élettani zónái közül melyikben mennyi időt tölt a bemelegítés közben. Igény esetén ezt laktátméréssel kiegészítve megmérjük a versenyt követő maximális, valamint a levezetést követő laktátértékét.

A monitorozás legfőbb célja, hogy kirajzolódjanak bemelegítő mintázatok, amelyek bizonyos versenyzői csoportokra jellemzőek. Arra a kérdésre keressük a választ, hogy elkülöníthető-e 1, 2 vagy 3, egymástól eltérő, jól körül határolható bemelegítési típus.

Fontos, hogy a lehető legkevésbé szeretnénk beavatkozni a verseny menetébe, így az edzővel és a versenyzővel is előre egyeztetünk minden lépést, amivel kivédhető a váratlan esemény. A versenyző ezen kívül két kérdőívet tölt ki: egyet a versenyt megelőzendő, egyet pedig utána. Ebben a tervezett bemelegítésére kérdezünk rá, annak típusára, idejére intenzitására. Valamint arra, hogy mutat-e eltérést a bemelegítése az eltérő futamok alapján. A versenyt követően arra kérdezünk rá, hogy mennyiben tartja sikeresnek a bemelegítését, volt-e benne változtatás, és miben érzi a hatékonyságát.

  1. Ergométeres felmérés az őszi, alapozó időszakban

Az előzetes felmérések alapján felállítunk 2 vagy 3 három, egymástól jól elkülöníthető bemelegítés típust, aminek a hatékonyságát kajak ergométeren hasonlítunk össze.

A részt vevő versenyzők kettő vagy három egymást követő héten részt vesznek egy kajak ergométeres teszten. Ehhez fontos, hogy a versenyző már a felmérést megelőzően, az edzések részeként, heti rendszerességgel ergométeres edzéseken is részt vegyen. Fontos, hogy ne legyen szokatlan neki, és hogy az izmai már hozzászokjanak ehhez a típusú terheléshez.

A vízi mérésekhez hasonlóan itt is egy lépcsősteszttel kezdünk, ahol a nyári felmérésekhez hasonlóan az élettani zónák megállapítása történik. Továbbra sem szükséges maximális kifáradásig teljesíteni. Visszajelzésként az előzőekhez hasonlóan egy hatékony levezető pulzus zónát, valamint egy, az alapozáshoz hasznos aerob pulzuszónát kap a versenyző.

Az élettani zónák megállapítása után az irányított bemelegítést követő maximális ergométeres teszt következik. A teszteket egymást követő heteken, azonos napon és napszakban kell végrehajtani. A megadott, irányított bemelegítést egy maximális 2 perces teszt követ kajakergométeren. Az irányított bemelegítés leírása a nyári monitorozást követően történik meg. Valamennyi versenyző azonos állapotban érkezik a felmérésre, és egy irányított, szakmai szempontok alapján összeállított, szárazföldi bemelegítést követően kezdi meg az ergométeres sportágspecifikus bemelegítést. A különböző bemelegítést követő maximális teljesítmény leadás összehasonlításával elemezzük a bemelegítés típusok hatékonyságát.

A projekt célja, hogy a felméréseket követően a versenyző kézhez kapjon egy konkrét, a keringési rendszert célzó, a maximális teljesítményleadást segítő bemelegítést, mennyiségi és minőségi szinten is.

 

Hargittai István, az MTK edzője: Hasznos háttéranyag a programtervezésben

“Nagyon örülök, hogy a versenyzőimmel belevágtam ebbe a programba. Az elején tartottam tőle, hogy milyen kényelmetlenségekkel jár majd együtt, mennyi időt vesz el az, hogy rendelkezésre állnak a tanítványaim, de kellemesen csalódtam. A munkámban nagy segítséget jelentenek ezek a mérések, Suskó Ádám az eredmények mellé rendszeresen hozzáteszi a meglátásait, amelyeket hasznosítani tudok a programtervezésben. Példának okáért nemrégiben edzésmunkából vettünk részt egy versenyen, amely nem az idei csúcsversenyünk volt. A mérések megmutatták, hogy Marcell (Gazdag Marcell – a szerk.) fáradtan versenyzett, vagyis az edzői szem mellé kapok olyan optimális visszajelzéseket, amelyek segítik finomhangolni a munkánkat. A bemelegítés projektben két versenyzőm szerepel, Marcell mellett Boda Márk vesz még részt a méréseken. Úgy látom, mindketten komolyan veszik ezeket a feladatokat, és örülök annak, hogy Marcell, aki még serdülőkorú, de egy igazán tehetséges versenyző, minden támogatást megkap ahhoz, hogy ki tudja bontakoztatni magát. Ez a fajta figyelem sokat tesz hozzá ahhoz, hogy egy versenyző igazi sportolóvá érhessen. És persze én is rengeteget tanulok, hetvenen túli edzőként is figyelek és tanulok, mert az edző számára is szükséges, hogy naprakész és nyitott legyen.

 

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia