Csáky László: Vetés, aratás

Aktuális téma következik! Igazi nyári „sláger”. Gyanús, hogy az elmúlt hetekben volt olyan edző, aki átélt hasonló gondolatokat. Csáky László coach amolyan „csákylászlósan” szálazza szét nektek a kavargó érzéseket a „jó edző” jelzővel kapcsolatosan. 

 

Kedves Edző Kollégák,

 

Harminc fok van, nyár, itt az aratási szezon. A gabona aratása mondjuk még odébb, de benne vagyunk a versenyszezonban, nyakig. Edzőként, versenyzőként eddig vetettünk és most aratnánk. Sokat, fényeset. Érmeket, helyezéseket, pontokat. Van, hogy túlszárnyaljuk, illetve versenyzőink szárnyalják túl az elvárásainkat. Ezt a helyzetet azt hiszem, mindenki tudja kezelni. Áldott állapot, szóra sem érdemes. Na de van, hogy beleraktunk mindent, éjjel-nappal dolgoztunk, nem átallottunk hajnalban kelni, uszodába menni, hétvégéket áldozni, edzőtáborokra időt, energiát szánni, fagyott ujakkal nyomni a stoppert, hűs tavaszi takony időben fagyoskodni a motorosban és erre nem úgy jönnek a sikerek, mint vártuk. Nincs igazság, na! Jogos a szomorúság és az elbizonytalanodás az egészben, úgy, ahogy van. Sportágunk eredményességét, így edzői sikerét pontokban, érmekben, helyezésekben mérjük. Ez egy tény, illetve dogma mindenki számára. Mielőtt egy-egy nem úgy sikerült verseny után kardunkat éleznénk, hogy beledőlünk, fogadjatok el néhány gondolatot, hátha sikerül átkeretezni a történteket, és kicsit más színben látni a világot, magatokat, a versenyzőket.

 

  1. A teljesítmény (tehát a beletett munka) nem veszik el. Az megvan, csak esetleg nem jött a siker úgy, mint vártad. De a teljesítmény megvan, amely reményt ad egy későbbi sikerre. A teljesítmény hiánya miatt elmaradó siker pedig okot ad az önvizsgálatra, és jogos a sikertelenség. Ezt szálazd szét bátran, biztosan van tanulság egy sikertelen versenyt követően. Ha a teljesítmény hiánya, azon könnyen lehet segíteni. Ha a szerencse, akkor az meg forgandó.

 

  1. Utánpótlás korosztályban a siker azért nem csak az érmekben mérhető. Ezt tudjuk. Ne katasztrofizálj ebben a korosztályban, ne legyél jobban „elkenődve”, mint a kajakos, kenus! Sok éves versenyzői, edzői pályafutásban vannak gyengébb napok, időszakok, szezonok. Felnőtteknél is. Teljes pályát értékelj, ne a pillanatot. Az olyan, mintha szívószálon át néznéd a világot. Elég szűk perspektíva.

 

  1. Mindig a higgadtság és az okos türelem nyer. Hosszútávon. Edzőként is. A csapkodás, versenyző hibáztatása, pánik, magad körüli dühből fakadó pusztítás csak kárt okoz. Bármit is gondolsz, gyászban, szerelemben, dühben nem döntünk és igyekszünk csendben maradni. Mikor egy előfutamból éppen kieső versenyzőt a stégen porig aláz az edzője, hogy milyen béna volt, az aránylag nagy éket ver a sikeres közös jövőbe. Nem könnyű a parton állni és tehetetlennek érezni magad, de akkor és ott ez a feladat. Ez is része az edzőségnek. Higgadtság, versenyzőnél nagyobb bölcsesség ad tisztelhető erőt az edzőnek, kudarc esetén is. Persze elemezzétek ki, hogy mi történt, tárjátok fel a hibákat, de majd akkor, ha képes vagy erre. Egy reményfutam vagy középfutam előtt egy órával minden szónak súlya van, amit a sportolónak mondasz. Dühből általában nem szokott bölcseket mondani az emberfia.

 

  1. „Elegem van, elhagyom a pályát, ennek nincs értelme…stb..sz@r edző vagyok (sic), nem éri meg ezt csinálni” gondolat fut át rajtad, ha nem úgy alakul, ahogy szeretnéd. Emberi tulajdonság, sikertelenség esetén elbizonytalanodunk magunkban. Így helyes, egészséges cikázás az agyban. De azért vagy edző, mert identitásod része, mert az edzőség nem szétválasztható attól, ami vagy. Így edzői hivatásod, elhívásod, tevékenységed érdekes módon már nem érmekben, pontokban mérődik. Az valami több annál, minthogy az előbbiek elmaradása esetén, feladd azt, ami vagy.

 

A sikert mindig a külvilág és másokhoz való viszonyítás adja ki, olyan, hogy „nekem siker”, szakirodalmilag és logikailag nincs. Megítélheted magad pozitívan, de az nem siker a szó szoros értelmében. Így a siker elmaradása elvileg nem bánthatja az önértékelésed, ha te maximum teljesítményt adtál le. Rossz volt a pálya, nem volt fókuszált a versenyző, nem olyan volt a víz, ilyenek. Az objektív edzői sikered elmaradt. Tény. De legbelül csak te tudod, hogy valóban mindent megtettél, hogy jól menjen az a versenyző. Ha a válasz igen, akkor ezen bonyolult eszmefuttatás értelmében nincs miért elbizonytalanodnod. Inni kell egy kávét vagy egy sört, és rögeszmésen nyomni tovább. Mert jó edző vagy.

 

Csáky Laci

 

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

 

Együttműködő partnereink

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia
Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia